Wybierając kierunek podróży, często kuszą najbardziej korzystne cenowo oferty. Warto jednak zwracać uwagę na opłaty dodatkowe takie jak parking, atrakcje, opłaty miejscowe i tym podobne. Najistotniejsza jest kwestia wyżywienia.
 Nie wszystkie hotele, ośrodki, apartamentowce, pensjonaty, wille, czy pokoje są wyposażone w aneksy kuchenne, co umożliwia samodzielne przygotowywanie posiłków. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom oraz ku zapewnieniu błogiego wypoczynku Gościom, duża część właścicieli miejsc noclegowych zapewnia wyżywienie. Poniżej przedstawiamy korzyści płynące z wykupieniem wczasów nad morzem z wyżywieniem:
  • Porządek i czystość – dzięki temu, że posiłki są już przygotowane, nie trzeba brudzić naczyń przy przygotowaniu posiłku oraz po jego konsumpcji;
  • Oszczędność czasu – wchodzisz, jesz, wychodzisz;
  • Koszty – stołowanie się „na mieście” każdego dnia może być dużo bardziej kosztowne aniżeli wykupienie pakietu posiłków w miejscu nocowania;
  • Komfort – nie trzeba martwić się o to, co zjeść. Zazwyczaj menu jest na tyle uniwersalne i zróżnicowane, że można posilić się z satysfakcją i do syta;
  • Wygoda – przedział czasowy wydawania posiłków (w przypadku bufetu szwedzkiego) jest na tyle wydłużony, że posiłek można zjeść o dowolnej godzinie;
  • Organizacja – jeśli lubisz planować swoje dni, możesz przychodzić zawsze o wyznaczonej przez siebie porze wiedząc, że czeka na Ciebie jedzenie;
W zależności od potrzeb, poniżej przedstawiamy przydatne informacje na temat rodzajów posiłków.
AI (All Inclusive) To najpopularniejsza forma wyżywienia dla osób, które chcą spędzić wakacje na plażowaniu w pobliżu hotelu. W tej ofercie w cenie zawiera się pełne wyżywienie (od trzech do sześciu posiłków) oraz przekąski, a ponadto nieograniczony dostęp do napojów bezalkoholowych oraz lokalnych alkoholi.
UAI (Ultra All Inclusive) To opcja All Inclusive poszerzona o większą paletę napojów alkoholowych, z reguły międzynarodową. Dodatkowo, zależnie od hotelu, oferta może obejmować również inne atrakcje – masaże, SPA, sauny itp.
OV To forma wczasów bez wyżywienia w hotelu. Najchętniej korzystają z niej aktywni turyści, którzy większość czasu spędzają poza hotelem.
BB (Bed and Breakfast) Tutaj w cenę hotelu wliczone jest śniadanie.
HB  (Half Board) W cenie oprócz spania jest również śniadanie i obiadokolacja.
FB  (Full Board) Śniadania, obiady i kolacje w cenie. Wariant polecany osobom, które planują nie dłuższe niżkilkugodzinne wypady poza hotel, ale nie chcą stołować się w restauracjach.
SC (Self Catering) Wyżywienie własne. Posiłki nie są wliczone w cenę, ale z reguły goście mają dostęp do kuchni lub aneksu, gdzie mogą samodzielnie przygotować dania. Najlepsza opcja, gdy chcemy trochę zaoszczędzić lub mamy restrykcyjną dietę.
PP To posiłki podawane według programu wczasów. Zazwyczaj ma to związek z organizowanymi w czasie wypoczynku wyjazdów turystycznych.
ZPR Oferty tego typu obejmują wyżywienie w formie określonej w szczegółach programu imprezy turystycznej lub w opisie hotelu znajdującym się w warunkach imprezy turystycznej.
Wakacje nad morzem to nie tylko doskonały wybór ze względu na zbawienny wpływ morza na samopoczucie i zdrowie, ale i liczne atrakcje. Pod względem atrakcyjności, dużą popularność na przestrzeni lat zyskało prężnie rozwijające się, przyjazne rodzinom z dziećmi Darłówko.