Transport drogowy jest obecnie najpopularniejszą i możliwie najwygodniejszą formą przewozu towarów. Każdego dnia, na drogach mijamy setki samochodów ciężarowych, z których każdy ma za zadanie dostarczyć niezbędny asortyment swojemu odbiorcy. Drogowa forma przewozu ładunków stała się tak powszechna dzięki dobrze rozbudowanej infrastrukturze, pozwalającej na dojazd w niemal każdy zakątek kraju.

W zależności od rodzaju towaru i poszczególnych zasad przewozu, firmy transportowe są zobowiązane do wyboru odpowiedniego środka transportu. Jak się okazuje, tych jest sporo. Spośród wszystkich, szczególnie wyróżnia się cysterny mogące transportować ładunki o znacznie odmiennej specyfikacji.

Cysterna – podstawowa charakterystyka i opis

Z pewnością, każdy z nas miał okazję zobaczyć na własne oczy cysternę. Być może, niektórym nie udało się rozszyfrować, czym jest ten środek transportu. Otóż, cysterną nazywana jest głównie naczepa, która w połączeniu z ciągnikiem siodłowym tworzy zespół pojazdów. Naczepa ta nie jest jednak standardowa i nie służy do przewozu ciał stałych.

Charakterystyczny dla cysterny jest kształt walca z dennicami po obydwu stronach. Jest to w uproszczeniu duży zbiornik zawierający włazy i króćce do spuszczania przewożonego ładunku. Bardzo intuicyjne jest więc, że przewożonym w ten sposób asortymentem jest zazwyczaj ciecz bądź artykuły sypkie.

Co można przewozić cysternami?

Należy zaznaczyć, że transport cysternami wcale nie należy do prostych czynności. Kluczowe jest w jego przypadku przestrzeganie podstawowych zasad i rygorystyczne podejście do sprawy. Bardzo często przewożone cysterną ładunki należą do grupy produktów spożywczych. Z tego względu, obowiązkiem jest dokładne czyszczenie i sterylizowanie wnętrza naczepy po każdym odbytym przejeździe.

Istnieją dwie grupy cystern: specjalistyczne i spożywcze. Wszystkie posiadają specjalne oznaczenia i zabrania się przewożenia nimi innych niż zalecane grup ładunków. Cysternami spożywczymi przewozimy najczęściej soki, koncentraty, wyroby alkoholowe, mleko, oleje czy nawet czekoladę. Wszystkie te asortymenty są w czasie transportu w stanie półpłynnym.

Cysterny specjalistyczne są już bardziej przeznaczone do przewozu różnych chemikaliów bądź produktów sypkich. Absolutnie zabronione jest transportowanie nimi żywności, nawet po dokładnym umyciu.

Wybór dobrego przewoźnika – jak to zrobić?

Dobry przewoźnik to taki, z którego usług jesteśmy zadowoleni niezależnie od czasu współpracy. Przed podpisaniem kontraktu przewozowego, warto przeprowadzić z właścicielem firmy TSL rozmowę, która uzgodni wszystkie warunki i stworzy dobre wrażenie. Wcześniej jednak, przy szukaniu przewoźnika warto zwracać uwagę na wszystkie opinie o firmie, gdyż zaniedbanie tej czynności może okazać się zgubne.

Przy dogadywaniu wszystkich warunków najlepiej upewnić się, że przewoźnik jest w stanie przetransportować nasz asortyment zgodnie z panującymi zasadami oraz wedle naszych oczekiwań.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę.